icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Veenendaal

CO2-vrij Distributiecentrum TNT

Het nieuwste distributiecentrum van TNT in Veenendaal staat te boek als eerste CO2-emissievrij gebouwde postlocatie en tevens duurzaamste gebouw van ons land. Dit bleek uit de certificeringmethodiek Greencalc, ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst. Het pand van TNT scoorde maar liefst 632 punten. De duurzaamheid van een gebouw wordt uitgedrukt in een getal, de milieu-index. "Gewone" gebouwen hebben een index van ongeveer 160-170 punten. Er wordt gesproken van een duurzaam gebouw als de index boven de 200 punten komt, en daar zit het pand van TNT dus ruim boven!

Status
Opgeleverd
Start bouw
april 2008
Oplevering
oktober 2008
Opdrachtgever
TNT Realestate te Den Haag
Architect
Artec Architecten te Apeldoorn
Constructeur
Aveco de Bondt te Eindhoven

Duurzaam

Alle benodigde energie wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt mede dankzij een WKO-installatie en PV-cellen die op het dak zijn geplaatst. Door de toepassing van diverse maatregelen is er geen CO2-uitstoot. Ook is er een vijver aangelegd om de speciale eco-toiletten te kunnen doorspoelen. Het pand is dus eigenlijk een duurzame mini-energiecentrale. Ook aan de buitenkant oogt het gebouw groen.

 

Het pand benut slechts 30% van de energie die conventioneel zou zijn verbruikt, o.a. door goede isolatie en slimme ventilatie. In de winter wordt bijvoorbeeld warme lucht naar buiten afgevoerd, maar ingezet om de koude buitenlucht op te warmen voordat deze binnen treedt. De overige energie die nodig is wekt het gebouw zelf op. Enerzijds gebeurt dat met behulp van meer dan 300 zonnepanelen op het dak, die per jaar circa 55.000 kW opleveren. Anderzijds pompt een systeem grondwater op ten gunste van zowel verwarming als koeling. Het pand beschikt dus niet over een gasgestookte CV-ketel of over airconditioning.

Prettige werkomgeving

Ook in de vormgeving, het gebruik van materialen en de constructiewijze vormde duurzaam en energiezuinig bouwen het uitgangspunt. De vele natuurlijke materialen en de inval van daglicht creëren een prettige werkomgeving voor de werknemers van TNT.