Zoeken

VolkerWessels levert 250e MorgenWonen-woning op in 250 dagen

  Gisteren heeft VolkerWessels de 250e in-één-dag-gebouwde woning opgeleverd. Deze 'MorgenWonen'-woning staat in Ede, alwaar burgemeester Cees van der Knaap, onder toeziend oog van de bedenker van het concept Dik Wessels, de woning heeft geopend. In een jaar tijd zijn er nu door heel Nederland 250 woningen gebouwd. .Dat betekent grofweg één per werkdag. Vanwege het succes van het concept kondigde VolkerWessels meteen aan een tweede lijn van de MorgenWonen-woningen te starten, speciaal gericht op woningcorporaties.

7021854.jpg

MorgenWonen is dé nieuwe standaard in ontwikkelen en bouwen. Binnen één dag wordt een woning op locatie in elkaar gezet. Twee weken later is de woning volledig afgewerkt en gestoffeerd en kan de bewoner erin. De MorgenWonen-huizen zijn bovendien energienotanul woningen. Met deze ontwikkeling loopt VolkerWessels voorop binnen de bouw. Ze realiseerde inmiddels al meer dan 400 van zulke huizen.

 

Industrieel bouwen

Net als in de auto-industrie worden de MorgenWonen-huizen industrieel vervaardigd. Slimme uitwisselbare platformelementen worden, onder ideale omstandigheden, vooraf in de fabriek geproduceerd. Op de bouwlocatie worden de onderdelen eenvoudig in elkaar gezet. Dit garandeert een zeer hoge kwaliteit en betrouwbare en supersnelle levering. Daarnaast wordt de hinder en het bouwafval op de locatie tot een minimum beperkt.


De woningen worden opgeleverd inclusief stoffering, bekleding van de trap en geschilderde muren. Verder beschikken ze over een compleet ingerichte badkamer en een luxe keuken met A-merk vaatwasser, koel-vriescombinatie, combimagnetron, inductiekookplaat en rvs afzuigkap.

Geen gasaansluiting

Naast uiterst comfortabel is MorgenWonen ook zeer duurzaam. De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van drielaags isolatieglas. De cv-ketel is vervangen door een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. De woningen hebben geen gasaansluiting, alles is elektrisch. Het dak is aan de meest zuid gelegen zijde bekleed met zonnepanelen waarmee eigen energie wordt opwekt. De energiemonitor geeft continu aan hoeveel energie er verbruikt én opwekt wordt. Dankzij deze maatregelen hebben bewoners die bewust met energie omgaan geen energiekosten meer.

Cradle-2-cradle

Zo snel als een woning in elkaar kan worden gezet, zo snel is die ook weer uit elkaar te halen. Dit maakt het zeer eenvoudig een volledige woning van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Zonder sloop en zonder gebruik van nieuwe bouwmaterialen.

Start tweede lijn

Gezien het succes van MorgenWonen op de particuliere markt start VolkerWessels volgend jaar met een tweede lijn, specifiek voor woningcorporaties. De eerste elf woningen zijn al verkocht en worden in 2016 geplaatst. Ze worden eveneens in één dag gebouwd en zijn ook energienotanul, maar kleiner, eenvoudiger en dus goedkoper. Deze woning is ideaal voor vervangende nieuwbouw van corporatiewoningen die in de na-oorlogse periode 1950-1970 zijn gebouwd. Uit LCA-berekeningen blijkt dat er jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 van dit soort woningen vervangen moeten worden.

Bron: VolkerWessels