icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Apeldoorn

Datacenter en kantoor ITB-Kwadraat

Op het bedrijventerrein ‘de Ecofacterij' in Apeldoorn hebben wij in opdracht van ITB-Kwadraat uit Deventer een Datacenter met kantoor gerealiseerd. Het werk is in combinatie met zusterbedrijf Wessels Zeist uitgevoerd.   In dit nieuwe datacenter kunnen klanten (per tegel van 60x60cm) ruimte huren om hun servers (basisstation van een computernetwerk) te plaatsen. Het datacenter verzorgt hiervoor de stroomvoorzieningen en alle extra benodigde zaken zoals koeling en onderhoud. Door de toenemende vraag en hoeveelheid data van klanten is hier steeds meer behoefte aan. Ook de investering voor de koeling en noodstroom-voorzieningen hoeven de klanten zelf niet meer te doen.   Het gebouw bestaat uit een hal van ca. 2500 m2 waarin de z.g.n. datarooms en de technische ruimtes zijn voorzien en een kantoordeel van ca. 800 m2.

Status
Opgeleverd
Start bouw
februari 2012
Oplevering
november 2012
Opdrachtgever
ITB-Kwadraat te Deventer
Architect
Mike Klerks/ FACD te Rotterdam
Constructeur
Van der Vorm te Delft

De hal

De hal heeft ten plaatse van de datarooms een verdiept deel wat 1 meter lager ligt dan de rest van het gebouw. In dit verdiepte deel wordt een z.g.n. computervloer aangebracht. Dit is een vloer op poten met uitneembare tegels (van 60x60cm). Onder deze vloer kunnen kabels aangebracht worden naar de te plaatsen servers. Ook wordt er onder deze vloer lucht afgezogen van de servers.

 

De constructie van de hal is opgebouwd uit een in het werk gestorte fundering met gevlinderde betonvloeren en de opbouw bestaat uit een staalconstructie afgewerkt met sandwich-gevelbeplating. Op de 1e verdiepingsvloer (de zolder) komen de luchtbehandelingskasten (LBK's) te staan welke nodig zijn voor de koeling van de datarooms. Deze LBK's zijn volledig uit het zicht onttrokken omdat ze als het ware in het gebouw staan. Door grote brievenbusopeningen in de gevels van het gebouw wordt de zolder waar de LBK's staan gekoeld.

 

In de hal is ook een technische strook voorzien waar alle stroomvoorzieningen zijn ondergebracht. Zo heeft iedere dataroom (er komen er 3 in totaal) een eigen traforuimte een noodaggregaat welke bij stroomuitval de energievoorziening overneemt.

Het kantoor

Het kantoor is ook opgebouwd uit een staalconstructie en afgewerkt met sandwich-beplating. Het bestaat uit 2 bouwlagen en is qua hoogte gelijk aan de hal.

De gevels van het gebouw zijn door de architect schuin (onder 10º) uitgevoerd. Zo zijn er vlakke, hellende en vallende gevels welke elkaar ook weer ontmoeten. Dit levert bijzondere en aandachtvragende detailleringen op. Vooral als er ook nog kozijnen om de hoek van het gebouw doorlopen.

 

Het gebouw heeft door de vlakke sandwichbeplating en schuine vlakken alsmede door de zilverachtige kleur een bijzonder en strak uiterlijk wat in de omgeving duidelijk zichtbaar zal zijn. Het gebouw is vanaf de A50 dan ook duidelijk te zien.

Verdere aandachtpunten welke niet dagelijks in de bouw voorkomen zijn dat de kalkzandsteenwanden en betonvloeren stofvrij gecoat dienen te worden en dat er geen chloride houdende materialen in het gebouw mogen worden toegepast. Dit is noodzakelijk zodat er bij een eventuele brand geen stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de opgeslagen data.